She Sails naar WK Match Racing voor vrouwen!

Het team van Rikst Dijkstra, Rozan Gilles, Mirthe Kramer en Fettje Osinga zal in juli aan de start verschijnen van het ISAF WK match racen voor vrouwen, van 8-12 juli in Middelfart, Denemarken. Het team staat op die moment 19e op de wereld ranglijst en wil aan het einde van het jaar de top 10 bereiken.

Uitnodiging Bij het match racen werkt deelname met het zogenoemde ‘invitation only’ beleid. Voor het WK geldt dat de eerste 14 van de laatste ranking als eerste de kans kregen om zich in te schrijven. ‘Het was dus nog even spannend of we ook daadwerkelijk mee mochten doen met maar 16 plaatsen in totaal, ondanks dat we ons al vroeg als geïnteresseerde hadden gemeld’.

Team She Sails Het team is eind 2012 gestart en is nu eindelijk op volle kracht. Na het WK vorig jaar is nog een laatste keer gewisseld van stuurvrouw en is Mirthe het team komen versterken. Sinds juli 2014 is Rikst de stuurvrouw en zijn er al flinke stappen gezet. De verschillende wedstrijden worden altijd in verschillende boten gevaren. De kern bestaat dan ook de eerder genoemde vier. Het WK is met een team van vijf personen dus er wordt nog gekeken wie de vijfde persoon wordt.

Proces Omdat het team pas in juli gestart is met stuurvrouw Rikst, gaan er ook pas vanaf juli meer evenementen meetellen voor de wereld ranglijst (de ranglijst gaat op naam van de schipper en is dus weer opnieuw opgebouwd). Mede daarom zal tot dus tijd de focus vooral liggen op het proces, veel meer dan op de resultaten. ‘We hopen natuurlijk een sponsor aan te trekken zodat we ook kunnen investeren in een trainer/coach, dan kunnen we namelijk echt stappen gaan maken’.

Programma In de winter is er vooral gevaren in Medemblik bij de winterseries van DMTRA, daarnaast is er nog gevaren bij de winterserie van de Westeinder Zeilwedstrijden. Zo ook komende zondag wanneer de finale wordt gevaren. Tussendoor wordt er gewerkt aan de theorie en natuurlijk in de sportschool. Eind april gaat het team voor vier dagen naar Duitsland voor het eerste internationale event. ‘Hier is voor de eerste 2 dagen een trainer ingehuurd, pas de laatste twee dagen worden de wedstrijden gevaren. Hierdoor kunnen we effectief trainen met goede teams.’ De rest van het programma wordt nog ingevuld (dit duurt dus wat langer in verband met het invitatie beleid). In ieder geval staat het Nederlands Kampioenschap op het programma in juni en wil het team nog een event varen uit het professionele vrouwen circuit, de WIM series. De rest van het jaar vaart het team gewoon in het open circuit tussen de mannen.

Shirts verkoop ‘Racer Chasers’ ‘Wij zijn natuurlijk een vrouwenteam in een mannenwereld en daar wilden we op inspelen om op een creatieve manier funding te genereren’. Online verkopen ze twee soorten shirts: de ‘racer’ editie en de ‘chaser’ editie (€24,95). ‘Wanneer je nog niet bekend bent met de term ‘racer chaser’ moet je dus zeker even op onze

website kijken!’ Hier is ook de link te vinden naar de shirts. Volg het team online:

www.shesails.nl